![]() |
![]() | [fg] Tatry Zachodnie SK -Bystra | ![]() |
xaga
Moderator
![]() |
![]() |
widziałam relację ammo z takiej samej wycieczki, jednak o innej porze roku, zatem...
Oto mój kolejny wyjazd z wesołą grupą członków i sympatyków Koła PTTK Chałupa. 17 czerwiec 2007 r. Godzina 5.00 wyjeżdżamy z Andrychowa, by za parę minut wrócić do tego pięknego miasteczka ![]() ![]() Trasą z Wadowic przez Jordanów zmierzamy do przejścia granicznego ze Słowacją w Chyżnem, gdyż docelowo mamy dojechać do miejscowości Podbańska u podnóża Tatr Zachodnich. Naszym celem jest ich najwyższy szczy- Bystra - 2248 m n.p.m. Na szlak wychodzimy około 9 : 00 , dość późno... Na zegarze w pożyczonej cyfrówce jest 23 : 17 (hhmm nikomu się nie chce go ustawić) [link widoczny dla zalogowanych] Grupa się nieco dzieli, kilka osób idzie czerwonym szlakiem, a później żółtym w stronę Bystrej. Ja z koleżanką idziemy niebieskim na Pyszniańską Przełęcz by z tamtąd poprzez Błyszcz zdobyć cel wędrówki. Ponad trzydzieści osób zmierza za nami.... Idziemy Kamienistą Doliną [link widoczny dla zalogowanych] Zatrzymujemy się na odpoczynek przy Kamienistym Potoku [link widoczny dla zalogowanych] I widzimy, ile już jest za nami ![]() Jesteśmy na przełęczy a na zegarze w aparaciku "bije"dokładnie 01 : 21 czyli po naszemu 11 : 04 ![]() Dogania nas jeden z uczestników wycieczki i już w trójkę zdobywamy Błyszcz i Bystrą, jednak nieco się rozdzielamy – koleżanka "przoduje"...[link widoczny dla zalogowanych] A ja podziwiam widoki i nie tylko - [link widoczny dla zalogowanych] a na Błyszczu mam sesję zdjęciową ![]() tonące w chmurach Tatry Wysokie [link widoczny dla zalogowanych] widok na polską stronę [link widoczny dla zalogowanych] forumowy akcent z Krywaniem w tle: [link widoczny dla zalogowanych] no i ja...[link widoczny dla zalogowanych] a tutaj link do fajnej mapki tych okolic: [link widoczny dla zalogowanych] w najbliższym czasie dokończę dzieła i zrobię relację z zejścia... ![]() |
|||||||||||||
|
![]() |

![]() | ![]() |
ammo
![]() |
![]() |
Dobre to musiało być
![]() W takim razie teraz czas na Krywań, widoczny na przedostatniej fotce. ![]() Z Podbańskiej trzeba tylko podjechać jescze kilka minut do niepozornego parkingu w Trzech Studniczkach (1140m). Z tamtąd wiedzie zielony szlak i ostatecznie niebieski na szczyt Krywania (3.30h). Byłem dzień wcześniej, ale na górze było niestety g**** widać ![]() Więc polecam zdecydowanie. Minusem jest to, że nie można pozwolić sobie na zrealizowanie pętelki, jak ma to miejsce choćby na Bystrej - trza złazić tym samym szlakiem... |
|||||||||||||
|
![]() |
![]() | ![]() |
Piotrek
Administrator
![]() |
![]() |
Bardzo ładna wycieczka.
|
|||||||||||||
|
![]() |
![]() | ![]() |
kilerus
![]() |
![]() |
hej
bylismy dosc niedaleko [link widoczny dla zalogowanych] kurcze na bystrej jeszcze nie bylem, musze kiedys sie wybrac. a tak jeszcze rada dla innych, ktorzy chca zdobyc bystra, to uwazajcie jak przechodzicie przez granice, bo jak zdarzy sie jakis upierdliwiec to mozna niezle beknac. |
|||||||||||||
|
![]() |
![]() | ![]() |
xaga
Moderator
![]() |
![]() |
ammo "trafiłeś w 10-tkę!!! ![]() ![]()
![]() |
|||||||||||||||||
|
![]() |
![]() | ![]() |
kilerus
![]() |
![]() |
z podejscia na placzliwy rohacz. ... no i to sa trzy zdjecia ![]() |
|||||||||||||||||
|
![]() |
![]() | powrót | ![]() |
xaga
Moderator
![]() |
![]() |
Czas na powrót
![]() Początkowo idzie się grzbietem i podziwiamy dolinę, którą szłyśmy dwie godzinki wcześniej [link widoczny dla zalogowanych] Później żółty szlak ostro skręca w prawo – sporo osób przegapia ten moment i idzie dalej prosto, na szczęście ja zostałam nieco z tyłu (złapałam zasięg i wysyłałam sms-y) i zawróciłam koleżankę ze „złej” drogi. ![]() Wzdłuż potoku Bystra idziemy w dół: Potok przy szlaku [link widoczny dla zalogowanych] [link widoczny dla zalogowanych] [link widoczny dla zalogowanych] Potok na szlaku ![]() Dla niedoinformowanych…[link widoczny dla zalogowanych] Niestety pod koniec pogubiliśmy szlak i jak później się okazało, wszyscy zasuwali „asfaltuwą” [link widoczny dla zalogowanych] W końcu doszliśmy do upragnionego środka transportu, czekającego w Podbańskiej [link widoczny dla zalogowanych] W Andrychowie byliśmy po 23.00, wykończeni, ale zadowoleni – to był „dobry dzień” ![]() |
|||||||||||||
|
![]() |
![]() | ![]() |
ammo
![]() |
![]() |
Skoro wybieracie się na Krywań to podrzucę Wam schemat dwóch jedynych szlaków w tych okolicach. Udało mi się coś pobabrać i tak to mniej więcej wygląda... a widok z odległego dosyć grzbietu Bystrej:
[link widoczny dla zalogowanych] Szlak omija Mł. Krywań, lecz można tam się bez większych problemów wspiąć. Wiatrołomy na dole, na zielonym szlaku uprzątnięte są niemal w 100%. Sądząc po okolicznym pobojowisku to mieli Słowacy trochę roboty by to wszystko uprzątnąć chociaż z oznakowanej ścieżki. Spisali się na medal pod tym względem. Niesamowicie zmasakrowane lasy są w tym konkretnym regionie... |
|||||||||||||
|
![]() |
![]() | ![]() |
xaga
Moderator
![]() |
![]() |
dzięki ammo za info i foto
![]() |
|||||||||||||
|