Forum BESKIDZKIE FORUM Strona Główna


BESKIDZKIE FORUM
"Tak mnie ciągnie do gór..."
Odpowiedz do tematu
WojtekB


Dołączył: 16 Kwi 2006
Posty: 2690
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Ostatnio smakowała mi też kiełbasa śląska na Stożku. Tylko w sumie droga trochę Neutral
Zobacz profil autora
Pudelek
Ogarniacz kuwety

Dołączył: 10 Lis 2006
Posty: 5794
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Oberschlesien, Kreis Nikolei und Kreis Oppeln

mi kiedyś bardzo smakował chleb ze smalcem na Błatniej.
Zobacz profil autora
Stan48


Dołączył: 05 Gru 2006
Posty: 402
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Myślenice

Pudelek napisał:
mi kiedyś bardzo smakował chleb ze smalcem na Błatniej.


Dwa lata temu jadłem swojski chleb ze smalcem po Szczelińcem Smile Rewelacja Exclamation Exclamation Exclamation
Zobacz profil autora
xaga
Moderator

Dołączył: 01 Paź 2006
Posty: 1378
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z podnóża Beskidu Małego [Andrychów/Kęty]

ja chleb ze smalcem jadłam ostatnio na Babiej, ale przyniósł te smakołyki jeden z uczestników wycieczki
takie coś w górach smakuje ogromnie...zresztą widać:
[link widoczny dla zalogowanych]
Smile
Zobacz profil autora
Miś Wędrowniczek


Dołączył: 04 Kwi 2007
Posty: 21
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Widzę że coraz więcej ludzi rozsmakowuje się w smalczyku.
Dla nie wtajemniczonych taki specyjał można bardzo prosto zrobić domowym babcinym sposobem.
Kupujesz kawał słoniny i kilka cebulek kroisz w kostkę, słoninkę wrzucasz na patelnie i topisz na wolnym ogniu.
Teraz jak kto woli albo stapia się słoninkę do końca albo zostawia małe skwareczki /polecam/, teraz wsypujemy cebulkę i czekamy aby się ładnie podsmażyła w tłuszczyku, po tym zbiegu pozostało nam tylko całość wystudzić i ewentualnie rozlać do jakichś pojemników.
Później- to już wiemy sama rozkosz!!
Zobacz profil autora
Stan48


Dołączył: 05 Gru 2006
Posty: 402
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Myślenice

Miś Wędrowniczek napisał:

Stan a co powiesz o schabowym na Przechybie??


No Misiu teraz mogę coś powiedzieć o schabowym Smile Podrożał - 14 zł Smile
Zobacz profil autora
ewa


Dołączył: 15 Cze 2006
Posty: 129
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Nowy Sacz/Rabka

Miś Wędrowniczek napisał:

Kupujesz kawał słoniny i kilka cebulek kroisz w kostkę, słoninkę wrzucasz na patelnie i topisz na wolnym ogniu.
Teraz jak kto woli albo stapia się słoninkę do końca albo zostawia małe skwareczki /polecam/, teraz wsypujemy cebulkę i czekamy aby się ładnie podsmażyła w tłuszczyku, po tym zbiegu pozostało nam tylko całość wystudzić i ewentualnie rozlać do jakichś pojemników.
Później- to już wiemy sama rozkosz!!

Ja jeszcze w czasie topienia dokladam liśc laurowy, parę ziaren ziela angielskiego, i majeranek pod koniec. Mam jeszcze wersję "mięsną" - do stopionego tłuszczyku wrzucam rozdziabaną widelcem konserwę turysta, przesmazam i do pojemniczków.
Zobacz profil autora
Jadło
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)  
Strona 2 z 2  

  
  
 Odpowiedz do tematu