|
| Kontra dla oscypka | |
WojtekB
Dołączył: 16 Kwi 2006 |
Posty: 2690 |
Przeczytał: 0 tematów
|
Ostrzeżeń: 0/3
|
|
|
|
Wysłany: Sob 12:36, 08 Mar 2008 |
|
|
|
|
|
Mimo, że smakiem przewyższają podhalańskie, owcze sery produkowane w Bieszczadach nie mogą od dzisiaj być nazywane oscypkami. Podhalański oscypek jest już pod unijną ochroną, tak zdecydowała Komisja Europejska. Może być wytwarzany tylko w kilku powiatach południowej Polski, z mleka polskich owiec górskich, a domieszka mleka krowiego nie może być większa niż 40 procent. Izabela Cicha z Bieszczadzkiego Centrum Certyfikacji Produktu Lokalnego - uważa, że niesłusznie hodowców z naszego terenu pozbawia się prawa używania nazwy oscypek, bo spełniają wszelkie warunki jego produkcji. Samych hodowców ten zapis jednak nie martwi, jak zaznacza jeden z najbardziej znanych bieszczadzkich producentów serów - Nikos Malanopulos - podhalańscy górale prędko przekonają się, że więcej stracą niż zyskają, choćby dla tego, że sery z unijnym znakiem będą znacznie droższe. Jak dodaje oscypka przewyższają produkowane w naszych górach z mleka, kóz, owiec i bydła, sery wołoskie i huculskie. Warto dodać, że w kolejce po unijne logo czeka między innymi podkarpacki miód spadziowy, co cieszy naszych pszczelarzy ale powoduje protesty producentów z innych części Polski. |
źródło - Radio Rzeszów
|
Ostatnio zmieniony przez WojtekB dnia Sob 12:37, 08 Mar 2008, w całości zmieniany 1 raz
|
|
|
|
| | |
andre
Dołączył: 13 Wrz 2007 |
Posty: 494 |
Przeczytał: 0 tematów
|
Ostrzeżeń: 0/3
|
|
|
|
Wysłany: Sob 14:55, 08 Mar 2008 |
|
|
|
|
|
dla mnie niech go nazywają jak chcą
kto raz spróbował bieszczadzkie sery, wie że te z komercyjnych tater to 2 gatunek
to moje zdanie
|
|
turystykon
Dołączył: 06 Cze 2007 |
Posty: 1279 |
Przeczytał: 0 tematów
|
Ostrzeżeń: 0/3
|
Skąd: Rajcza |
|
|
Wysłany: Sob 17:24, 22 Mar 2008 |
|
|
|
|
|
Trzymam kciuki za Górali z Bieszczad! Oni mają swoje sery, które są bardzo smaczne i z pewnością będą w stanie się przebić smakowo przez ten tatrzański syf... Prawda jest taka, że prawdziwe regionalne specjały dzisiaj w naszych Górach można zjeść tylko tam gdzie nie dociera komercja i turystyka masowa...
|
|
|
| | |
leon
Dołączył: 30 Mar 2009 |
Posty: 3 |
Przeczytał: 0 tematów
|
Ostrzeżeń: 0/3
|
|
|
|
Wysłany: Pon 18:30, 30 Mar 2009 |
|
|
|
|
|
Nie bede przypominal goralom wszystkich grup etnograficznych kto byl pierwszym goralem w Karpatach i kto prowadzil gospodarke cyrlenia na Poloninach Bieszczadzkich i innych wierchach aby hodowac bydlo na mieso skore i ser itd .Kto pierwszy wyrabial ser-bylo to juz w 14 wieku.Wyjasniam cyrhlenie czyli karczowanie lasow i powiekszanie naturalnych polonin pod hodowle,pierwszymi byli bojki,huculi.Slowo to pochodzi prawdopodobnie od ukrainskiego lub rumunskiego,przykladem jest nazwa poloniny carynskiej czyli cyrhli tj potocznie carynki czyli polanki.Proponuje zapytac ,prawdziwego,gorala podhalanskiego co oznacza chociazby ich Toporowa Cyrhla pod ich wierchami-pewnie odpowie?co do oscypka moja babcia robila najlepsze sery.
|
|
|
| | |
Eleonora
Dołączył: 08 Lis 2010 |
Posty: 5 |
Przeczytał: 0 tematów
|
Ostrzeżeń: 0/3
|
|
|
|
Wysłany: Śro 16:58, 10 Lis 2010 |
|
|
|
|
|
mmm uwielbiam oscypka. Ostatnio jak bylam w Zakopanym z bratem to jedlismy takiego z podsmazanego z zurawina. Nawet przez glowe mi nie przeszlo, ze moglby sie nazywac inaczej.
|
|
Pudelek
Ogarniacz kuwety
Dołączył: 10 Lis 2006 |
Posty: 5794 |
Przeczytał: 0 tematów
|
Ostrzeżeń: 0/3
|
Skąd: Oberschlesien, Kreis Nikolei und Kreis Oppeln |
|
|
Wysłany: Czw 14:17, 11 Lis 2010 |
|
|
|
|
|
szczerze mówiąc wolałbym chyba ze szpinakiem, niż z żurawiną - oscypek plus żurawina wyjątkowo mi się w smaku gryzie...
|
|
| sery | |
Anethaa
Dołączył: 01 Kwi 2016 |
Posty: 6 |
Przeczytał: 0 tematów
|
Ostrzeżeń: 0/3
|
|
|
|
Wysłany: Pon 14:06, 04 Kwi 2016 |
|
|
|
|
|
oj tak te nie maja sobie rownych
|
|
docleu
Dołączył: 04 Paź 2016 |
Posty: 9 |
Przeczytał: 0 tematów
|
Ostrzeżeń: 0/3
|
Skąd: pszczyna |
|
|
Wysłany: Czw 10:04, 20 Paź 2016 |
|
|
|
|
|
jak wiecie w dzisiejszych czasach jest wiele przeróżnyhc podróbek, ludzie chcący sprzedawać swoje naturlane produkty nie są w stanie dogonić konkurencji, którzy niestety bazują na połproduktach i tym samym obiniąją koszty a cena dla konsumenta jest mniejsza
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 2
|
|
|
| |